SEThorian.net

Stevenís verbouwing: de walk-in closet (deel 2)

Het is ondertussen al weer ruim twee maanden geleden sinds mijn laatste blogpost. De reden hiervoor zit ‘m gedeeltelijk in het feit dat mijn studiekamer nog steeds dienst doet als opslaghok en dat mijn computer de meeste tijd in een doos doorbrengt. Hiernaast ben ik met veel verschillende klussen bezig en vind ik ’t niet zo interessant om veel verschillende werkzaamheden te laten zien. Iedere ruimte is eigenlijk een miniproject op zich en zo presenteer ik het ook graag.

De walk-in closet is zo’n (mini)project en hier is ondertussen goede voortgang mee geboekt. Nog even en we slapen niet langer met een gat in de muur! Eigenlijk is het ondertussen al een beetje zover, maar waar was ik gebleven?

Na het opvullen van de deurpost waren we gebleven met een tweede kamer welke aan de slaapkamer was getrokken. In de voormalige scheidingsmuur zat nu een deuropening (lees: gat) van grofweg 1 meter 68 breed. De deuropening was gemaakt met een reciprozaag en hoewel we zo recht mogelijk hadden gezaagd, waren de muurranden toch zeker niet mooi kaarsrecht.

Een bezoek aan de bouwmarkt en een snelle google maakte al snel duidelijk dat er geen deurposten worden gemaakt welke 168 centimeter breed zijn. Bij een meter breedte houdt het wel zo een beetje op. In zoverre ook best logisch, want wie heeft er nou zo’n brede deur? Bij ons zal dit deurgat uiteindelijk worden opgevuld met vier louvredeuren, maar dat is natuurlijk niet gebruikelijk. Er waren dan ook twee opties: een dergelijke deurpost op maat laten maken of deze zelf op maat maken. Aangezien ik handig en gierig ben, besloot ik voor optie twee.

De basis voor deze klus zouden drie houten balken worden van vuren hout van 9,4 bij 4,4 bij 210 centimeter. Deze balken kostte maar een paar tientjes bij de bouwmarkt. Hierbij kwamen nog een tweetal freesjes voor het uitfrezen van het muurprofiel. Al met al zaten de kosten onder de €100 voor de deurposten. Als ik dit op maat had laten maken door een timmerman dan had het me waarschijnlijk het tienvoudige gekost.

 

Met de balken binnen ben ik deze met mijn vaders bovenfrees gaan uitfrezen. Feitelijk maakte ik in de balken een U-profiel. Dit is nodig omdat de muurranden niet helemaal recht zijn en je dit wilt bedekken met je deurposten. Een stukje van de houten balken gaat zo dus feitelijk om de muur heen. Met het uitfrezen van een U-profiel van ruim 7 centimeter breed en 2 centimeter diep voor twee balken (links en rechts) heb je erg veel freeswerk. Zo verandert je eerste keer frezen van een spannend zweetklusje in saai, geestdodend werk. Na een tweetal weekendjes maatwerk en een tweede geleende, extra krachtige bovenfrees, was het klusje eindelijk geklaard. De drie balken hout waren op maat gefreesd, gezaagd en geboord.

     

Het monteren van mijn eigen deurpost was eigenlijk een redelijk simpel klusje, maar tegelijkertijd het meest interessante om te bekijken, dus: videootje!

Na het monteren van de deurposten heb ik de resterende ruimte hierboven dichtgemaakt met een lichte houtskelet constructie met gipsplaten. Hierin heb ik een hollewand inbouwdoos geplaatst om de onderbroken en verlegde elektraleiding voor de stopcontacten netjes weg te werken. Dit is handig mocht ik ooit in de toekomst nog bij de elektraleidingen willen komen. (Bijvoorbeeld voor het aarden van de stopcontacten.)

Hiermee is de deurpost voor nu voltooid en de muren klaar om gestukt te worden. Voordat de stukadoor aan de slag kan moest er echter nog wat anders gebeuren. In de vorige blogpost viel immers te zien hoe de oude deuropening is dichtgemetseld. Logischerwijs zat de lichtknop naast de deuropening. Doordat we de deuropening hebben verplaatst was dit niet langer een logische plek. Dit zou betekenen dat als we in de toekomst de walk-in closet binnenlopen, we eerst twee meter moeten lopen om het licht aan te doen. Daarom heb ik in de muur met een muursleuvenfrees en gatenboor de lichtknop verplaatst naar naast de nieuwe deuropening. Het oude elektrapunt (waar het installatiedraad voor de lichtschakelaar is verlengt middels lasklemmen naar het nieuwe punt) heb ik bereikbaar gelaten en afgedekt middels een blindplaat. Mocht hier ooit nog wat moeten gebeuren dan kan ik hier ook nog bij.

 

Aan de andere kant van de dichtgemetselde deuropening moest ook nog wat gebeuren. Omdat mijn huis geen centraaldozen in de plafonds heeft, zitten de elektrapunten voor lampen in de muren. Echter zijn hiervoor geen inbouwdozen gebruikt waarop lampen gemonteerd kunnen worden maar algemene inbouwdozen. Het resultaat is dat de schroeven waarmee je de lampen doorgaans aan het plafond bevestigd niet passen. Ook was het oude elektrapunt half boven het trapgat. Aangezien ik wil dat een ganglamp netjes bevestigd kan worden én mijn gang verlicht in plaats van een trap, moest deze worden verplaatst. Een stopcontact in de gang vond ik ook wel handig. Die stofzuig je ook wel eens.

(Voor de oplettende lezer: tussen de twee lichtschakelaren op de gang zit een blindplaat. Hierachter zit echter zoveel installatiedraad verstopt dat er geen stopcontact meer bij past. Ook is een stopcontact boven de trap ook niet echt ideaal.)

 

Aangezien ik toch al bezig was met de muursleuvenfrees en gatenboor in de walk-in closet, was het een kleine moeite hier ook wat te verleggen. Er is hier nu een nieuw geaard stopcontact aangelegd evenals een muurinbouwdoos speciaal voor lampen. Nu passen de schroefjes wel en verlicht de ganglamp ook echt m’n gang. (Nouja, zodra de gips voldoende is gedroogd om de lamp op te hangen, maar wie let er op de details?)

Tot slot nog een fuckup van één van de vorige bewoners: schijnbaar had ook deze problemen met de positionering van de muurlamp in de gang. Na het verwijderen van een plint kwam dan ook een elektradraad met kroonsteentje tevoorschijn (zonder stroom erop, veel tot mijn opluchting, aangezien ik toch met een massief metalen koevoet de plint had verwijderd). Aangezien deze muur toch nog gestukt wordt en de stroom eraf was, besloot ik met wat geweld de draad uit de muur te trekken. Wat bleek? De draad liep tot onder de blindplaat maar was afgesneden. Het restant was gewoon weggewerkt in het stukwerk. Waarom dit gedaan was, is me nog steeds niet duidelijk.

 

Dat was het voor deze keer. De volgende post over de walk-in closet zal, voor deze ruimte, hopelijk ook de laatste zijn. Hierin zal de stukadoor langskomen en zal de kamer worden afgemaakt (inclusief vrouwelijke touch). Persoonlijk kan ik niet wachten tot het zover is; het is een ruimte waar ik al heel lang naartoe leef, dus ik ben benieuwd!

Link 9 January 2015 0:59