SEThorian.net

Steven's verbouwing: de slaapkamer en studie (deel 1)

Het verbouwen gaat langzaam maar zeker door. Eén van de klussen die ik in de beperkte vrije  tijd sinds de vorige blogpost heb opgepakt, is het verbouwen van de slaapkamer en de studie. (De walk-in closet wordt hierbij even niet meegerekend, want dat is een project op zichzelf.)

Rond Kerst en Nieuwjaar vorig jaar had ik een weekje vrij. In dat weekje ben ik begonnen met de toekomstige studiekamer. Hierin komt mijn computer te staan en heb ik als geek natuurlijk wat extra eisen. Zo zuigt mijn PC (vooral tijdens gamen) toch wel een stuk meer stroom dan een gemiddeld huishoudapparaat en wil ik natuurlijk een snelle en stabiele internetverbinding. Online gamen met een trage, variabele WiFi verbinding is uit den boze! Ook wil je niet dat je latency tijdens een potje schieten omlaag valt omdat je vriendin beneden een leuk kattenfilmpje op de iPad bekijkt. Dus wat heb ik minimaal nodig? Een geaard stopcontact en bedraad internet. UTP cat 6, als het even kan. (Voor de non-techneuten: da’s heul snel!) Aangezien de studiekamer beiden niet had, was er werk aan de winkel.  

De studie is, vreemd genoeg, verdeeld in twee stroomgroepen; de stroompunten aan de noordkant worden gedeeld met de badkamer, de punten aan de zuidkant worden gedeeld met de rest van de eerste verdieping en een deel van de zolder. Wat de elektriciens tijdens de bouw van dit huis precies dachten ontgaat me nog steeds, maar in dit geval werkte het. Mijn bureau komt namelijk aan de noordkant van de kamer, wat betekende dat ik de aardedraad welke in de badkamer aanwezig is (deze is verplicht omdat het een natte ruimte is) kan doortrekken naar het noordelijke stopcontact. Vanuit dit stopcontact heb ik de stroom doorgetrokken naar een nieuw door mij aangemaakt stopcontact, zodat ik straks een geaard stopcontact onder mijn bureau heb. Naast dit nieuwe stopcontact is een inbouwdoos geplaatst voor twee internetaansluitingen. Hierover later meer, maar in eerste instantie betekende het aan de slag met de (gaten)boor, sleuvenfrees en installatiedraad.

   

Na het installatiewerk heb ik een koof gebouwd om de warmwaterleiding welke van zolder naar beneden loopt. Dit was een kleine tegenvaller, want ik had juist een ongebruikte ventilatiebuis van de keuken naar zolder laten verwijderen zodat ik een mooie vierkante studie zou krijgen. Met de waterleiding had ik echter geen rekening gehouden. Gelukkig is de nieuwe koof wel veel kleiner en meer symmetrisch dan de vorige, dus het oogt een stuk strakker. Ook zal ik er later nog een krabpaal van maken voor de kat. Zo wordt het straks toch nog een leuk hoekje.

 

Na een deurkozijn te hebben geplaatst in de slaapkamer, was de gehele eerste verdieping klaar om gestuukt te worden. Dit was vooral in de slaapkamer en walk-in closet nodig. Op een onderstaande foto is een voorbeeld zichtbaar van de zeer grove structuur welke op de muren zat. Het was alsof iemand het gipswerk met klodders op de muur had gegooid; het leek zeker niet op een nette spachtelputz. Een hele verdieping laten stuken kost een bom duiten, maar het eindresultaat mag er zeker wezen!

   

 

 

Nadat de muren waren uitgedroogd (en uitgestonken) was Pasen alweer gearriveerd en zijn er bij de bouwmarkt flink wat bakken verf gehaald. Hieronder een korte opsomming van het gedane verfwerk:

  • Drie plafonds gewit (twee plafonds moesten twee keer worden geverfd);
  • De studie groen geverfd (drie lagen);
  • Twee muren in de slaapkamer donkerbruin geverfd (drie lagen);
  • Twee muren in de slaapkamer lichtbruin geverfd (twee lagen);
  • De hal boven tweemaal wit geverfd.

En hierna kon ik geen verf meer zien.

Na het verven gingen de volgende lange weekenden op aan het leggen van laminaat op de gehele eerste verdieping. Zoals iedereen die wel eens laminaat heeft gelegd zal beamen, gaan de rechte, grote oppervlaktes lekker snel, totdat je bij de radiatorbuizen en speciale hoekjes komt. Ik had hier ook last van en het kan zijn dat de buren zo nu en dan wat gevloek hebben gehoord. Niemand is perfect.

     

Met de vloer gelegd is het gebruikelijk dat je stofdorpels tussen vertrekken bevestigt. Het doel van deze ‘drempels’ onder de binnendeuren zit ‘m in de naam; het tegenhouden van stof tussen de verschillende ruimtes als je heen en weer loopt. Een stofdorpel heeft aan de onderkant een inkeping zodat je deze op de stellat van je deurkozijn kan leggen, zo blijft hij stevig liggen. In mijn geval lag er in de vertrekken kurkparket met, tussen de kamers, de blote dekvloer. Over dit kurkparket is de ondervloer en het laminaat gelegd. Het eindresultaat is een verschil van bijna twee centimeter hoogte tussen de betonnen vloer en de nieuwe laminaatvloer. Had ik de dorpels hierin gelegd dan zouden ze maar een paar millimeter boven de nieuwe vloer uitkomen. Dat houdt natuurlijk geen stof tegen! Dus is de bovenfrees weer uit het vet gehaald en heb ik een onderdorpel op maat gefreesd. Hier bovenop is vervolgens de stofdorpel gelegd. Na maanden zonder stofdorpels tussen de kamers is het wel even wennen, dus Sharon heeft al een paar keer haar tenen gestoten. (HA!)

   

 

Tot slot is er het eerder vermelde internet. Om boven zo net mogelijk bedraad internet te krijgen had ik al in oktober vorig jaar bedacht om de internetkabels weg te werken achter hoge, holle plinten. Om van beneden naar boven de kabel te krijgen heb gebruik gemaakt van de oude telefoonleiding welke van de woonkamer naar de slaapkamer loopt. De oude PTT Telecom telefoondoosjes zijn van de muur afgeschroefd en de telefoonkabel eruit getrokken. Met een trekveer zijn twee internetkabels naar de slaapkamer getrokken. (Het was vroeger gebruikelijk dat de ouderslaapkamer als enige slaapkamer in het huis een telefoon- en kabelaansluiting had. Vandaar de aanwezige telefoonaansluitingen tussen woonkamer en slaapkamer.)  Vanuit de slaapkamer zijn de internetkabels weggewerkt achter de plinten. Na een gaatje te hebben geboord door de zachte binnenmuur tussen de slaapkamer en de studie zijn de kabels ook in de studie achter de plinten gekomen. Daar zijn de kabels vervolgens bevestigd aan de netwerkdoosjes. Het eindresultaat zijn van die kekke inwandige netwerkaansluitingen. Na de netwerkverbinding te hebben getest met een kabeltester, was de klus eindelijk geklaard!

   

 

Met al dit werk erop kan volgend weekend ein-de-lijk worden begonnen met het afbouwen van de studie en slaapkamers. Dus; lampen bevestigen, foto’s ophangen, kasten in elkaar zetten, een kamerbreed bureaublad aan de muur schroeven en meer van dat soort ongein. En misschien even dweilen. Hopelijk zit er tussen deze en de volgende blogpost wat minder tijd.

Link 2 June 2015 23:33